کمبود آب آشامیدنی در پایتخت؛ بیش از ۶۰ درصد آب های آشامیدنی شهر کابل به مدفوع آلوده است

با نزدیک شدن فصل بهار و پایان زمستان یکی از چالش های شهریان کابل و دیگر ولایات کشور کمبود آب آشامیدنی است.
کمبود آب آشامیدنی و آلودگی آب های زیرزمینی از مشکلات عمده شهروندان کابل است که باعث امراض گوناگون شده و سالانه ده ها نفر به علت امراض های مختلف جان های شان از دست می دهند.
عدم موجودیت سیستم آبرسانی معیاری، نبود سیستم کانالیزاسیون، حفر خود سرانه چاه های فاضلاب، رجوع هزاران خانواده از ولایت، نبود امکانات زیربنایی از دیگر مشکلات روز افزون شهروندان کابل می باشد.
کارشناسان محیط زیستی بر این عقیده اند که همه ساله سطح آب های زیرزمینی کم می شود و تا چند سال دیگر کمبود آب آشامیدنی در شهر کابل به یکی از مشکلات جدی و اساسی مبدل خواهد شد.
امروزه کمبود و آلودگی آب، زندگی میلیونها نفر از ساکنان زمین، خصوصا کشورهای فقیر را به شدت با خطر مواجه ساخته است. از نگاه آمار، ۸۰ درصد جمعیت جهان، تنها به ۲۰ درصد از ذخایر آب سالم و بهداشتی دسترسی دارند. بیماریهای ناشی از آب آلوده نیز عامل بسیاری از مرگ و میرها در کشورهای فقیر جهان است.
برای پی بردن به ارزش و نقش آب، کافی است است به تیتر روزنامه ها و اخبار مانند عبارت های آتی توجه شود.«جنگ آینده، جنگ آب است»؛ «در جهان حدود یک میلیارد نفر به آب آشامیدنی سالم دسترسی ندارند»؛ «روزانه ۵۰ هزار نفر در جهان بر اثر مصرف آب غیر بهداشتی جان خود را از دست می دهند»؛ «تا سال ۲۰۵۰ میلادی بیش از نیمی از کشور ها در سراسر دنیا در تامین آب آشامیدنی مورد نیاز خود با بحران روبرو خواهند شد»؛ تمام این جمله های هشدار دهنده، بیانگر آن هستند که بحرانی جدی با نام «بحران آب» در حال گسترش و پیچیده تر شدن است.
به گفته کارشناسان، بحران آب مشکلی ناشناخته است که کشتار آن در آینده به مـراتب از بـیماریهای مـسری چند صد سال پیش و بیماران ایدزی و تمام جنگهایی که در سطح جهان جریان دارد، بیشتر خواهد بود.
با آنکه افغانستان از جمله کشورهایی به شمار میرود که فعلاً منابع کافی آبی دارد، اما در جریان چند سال گذشته، عدم استفاده از منابع آبی و خشکسالیهای پیهم باعث شده است که کمآبی چهره زشت و بیرحم خود را برای مردم افغانستان نیز بنمایند.
در این میان، شهر کابل به عنوان پایتخت و بزرگترین شهر کشور، متاسفانه بیشتر از هر جای دیگر افغانستان با مشکلات جدی و عدیده آبی مواجه میباشد. مشکلات مانند کمبود آب، پایین رفتن آبهای زیر زمینی، آلودگی آب های سطحی، حتی آب های زیر زمینی و حفر خودسرانه چاه از طرف شهروندان، از جمله این مشکلات می باشد. با همه این مشکلات، متاسفانه این این موضوع هنوز به عنوان یک معضل و مشکل، ناشناخته باقی مانده و مقامات دولتی و مسولین مربوطه، عمق مشکلات و پیامدهای خطرناک و زیانبار این مساله را به خوبی درک نکرده اند.
یافتههای وزارت انرژی و آب نشان میدهد که ذخایر آبهای زیرزمینی در برخی از نقاط شهر کابل ۳۰ متر پایین رفته است. این وزارت برای مدیریت آبهای کشور یک پلان پنجساله را با ادارات مرتبط با آب آشامیدنی تدوین کرده و با همکاری شهروندان آن را تطبیق خواهند کرد..
اداره مرکزی آمار افغانستان اعلام کرده که نظر به ارزیابی این نهاد از کیفیت آبهای افغانستان، حدود ۶۰ درصد از آبهای آشامیدنی افغانستان به مدفوع آلوده است
این ارزیابی در مدت ۵ ماه توسط اداره مرکزی آمار افغانستان با حمایت فنی صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل (یونیسف) در ۹۰۰ خانه و ۱۰ ولایت انجام شدهاست.
این تیمها آبهایی را که مردم در خانههای شان استفاده میکنند نمونه برداری کرده و بعد از آزمایش مشخص شده که آین آبها با مدفوع انسانی و حیوانی آلوده است.
در این نمونهبرداری ۶ مورد از هر ۱۰ نمونه، آلوده به مدفوع بوده و میزان آلودگی در این ده ولایت در روستاها ۶۸ درصد و در مناطق شهری ۵۲ درصد بوده است.
از سویی هم، حفر چاههای جذبی غیرمعیاری و خودسر، یکی از دلایل عمدهی آلوده شدن آبهای زیرزمینی عنوان میشود. پیش از این، مسوولان ادارهی آبرسانی و کانالازیسیون شهری گفته بودند که بیشترین چاههای فاضلاب در کشور به ویژه کابل، به گونهی جذبی و غیرمعیاری حفر شدهاند.
همچنان پیش از این، ادارهی حفاظت از محیط زیست، اعلام کرده بود که ۷۰ درصد آبهای زیرزمینی کابل، آلوده شده است.
خبرگزاری بخدی