پایان نهمین دور نشست قلب آسیا؛ بر برقراری آتش بس، صلح و مبارزه با تروریسم تاکید شد

نشست یک روز «قلب آسیا- روند استانبول» روز گذشته (سه شنبه، ۱۰ حمل) به میزبانی دوشنبه به پایان رسید.
سرانجام یک اعلامیه ۳۰ مادهای را در مورد «همکاریهای صلح، سیاسی و امنیتی»، «مقابله با مواد مخدر»، «پناهندهگان و بازگشتکنندهگان»، «همکاری اقتصادی»، «سازمانهای منطقهای و بینالمللی» و «اقدامات اعتمادسازی» صادر کردند. در این نشست بر برقراری آتشبس و صلح، حفظ دستآوردها، مبارزه با تروریسم و قاچاق مواد مخدر و گسترش همکاریهای منطقهای تأکید شد.
محمداشرف غنی، رییس جمهور کشور، در این نشست گفت که تأمین صلح و ثبات در افغانستان همانند آب و هوا برای همه ضروری است و این صلح و ثبات منجر به آرامش در منطقه میشود. او بر انتقال قدرت در کشور از راه انتخابات تأکید کرد.
امامعلی رحمان، رییس جمهور تاجیکستان، گفت که جنگ افغانستان راهحل نظامی ندارد و راهحل آن در دیپلماسی و توافق سیاسی نهفته است. به گفته او، تاجیکستان تجربه غنی در روند صلح دارد و حاضر است دَین خود در این راستا به افغانستان را ادا کند. وزارت امور خارجه کشور دور نهم نشست قلب آسیا – روند استانبول را «موفقانه» توصیف کرد. گفتنی است که این نشست با عضویت ۱۵ کشور و حمایت ۱۶ کشور و حدود ۱۱ سازمان و نهاد بینالمللی برگزار شد.
براساس اعلامیهای که در پایان این نشست نشر شد، در نهمین دور از این نشستها بر «بیانیههای پیشین اعضای نشست قلب آسیا – روند استانبول مبنی بر تعهد به اصول، اهداف و نتایج برای ارتقای صلح، امنیت و رفاه افغانستان»، «اهمیت نشست قلب آسیا به هدایت افغانستان، تقویت گفتوگو و اعتمادسازی میان کشورهای منطقه و ترویج همکاریهای سیاسی، امنیت و اقتصادی منطقهای به هدف ایجاد صلح، ثبات و رفاه در افغانستان و کل منطقه توسط قلب آسیا»، «ضرورت پیشبرد همکاری و گفتوگوی منطقهای به عنوان ابزاری موثر و ضروری برای مقابله با چالشهای مشترک و ارتقای امنیت، ثبات و توسعه اقتصادی ـ اجتماعی در منطقه قلب آسیا و تجدید تعهد برای تقویت همکاریهای پیشرفته از طریق ترکیبات مختلف دوجانبه، فرآیندهای سهجانبه و چندجانبه در بین کشورهای شرکتکننده و پشتیبانیکننده به روشی موثر» تأکید شده است. همچنان در این نشست بر همکاری و همبستهگی کشورها و سازمانهای حاضر در نشست قلب آسیا هنگام همهگیری کرونا تأکید شده است.
در بخش پناهندهگان و بازگشتکنندهگان، از کشورهای منطقه بابت حمایت و میزبانی از میلیونها پناهنده افغان در جریان چهار دهه گذشته ستایش شده است. این کشورهای با تأکید بر نقش ایران و پاکستان در این راستا، ابراز امیدواری کردهاند که با درنظرداشت وضعیت معیشت، زمینه برگشت و ادغام باوقار آنان فراهم شود.
دیدار های حاشیه ای این نشست
رییس جمهور غنی که یک روز پیش از آغاز این نشست به تاجیکستان سفر کرده بود، با مقام های کشورهای منطقه نیز در حاشیه این نشست دیدار کرد.
غنی در دیدار با امام علی رحمان، رییس جمهور تاجیکستان بر برقراری آتش بس و صلح و مبارزه مشترک با تروریسم تاکید کرد.
همچنان رییس جمهور افغانستان شام روز ( دوشنبه ۹ حمل ) در حاشیه نهمین کنفرانس وزرای خارجه قلب آسیا- پروسه استانبول، باسابرامانیام جایشنکر وزیر خارجه هند، دیدار کرد.
در این دیدار که در اقامتگاه رئیس جمهور در بوستان سرای تاجیکستان در شهر دوشنبه انجام شد، هر دو جانب در خصوص همکاری های منطقوی در راستای پروسه صلح افغانستان، بحث و تبادل نظر نمودند.
قابل یاد آوری است که غنی در دیدار با وزیر خارجه پاکستان در مورد پروسۀ صلح افغانستان صحبت کردند و شاه محمود قریشی تاکید نمود که پاکستان از هدف مطلوب برای رسیدن به صلح که همانا افغانستان مستقل، متحد و دموکراتیک است، حمایت می کند.
وزیر خارجه پاکستان ضمن اینکه افزایش خشونت را در افغانستان تقبیح کرده، گفت که ما از کاهش خشونت و آتش بس در افغانستان حمایت می کنیم.
گفتنی است که کارشناسان امور نشست وزیران خارجه قلب آسیا را برای تقویت اجماع منطقه ای روند صلح افغانستان بسیار موثر و مثبت ارزیابی می کنند.
قرار است در ماه آینده میلادی نشستی برای تسریع روند صلح افغانستان به میزبانی استانبول ترکیه از سوی سازمان ملل برگزار شود.
گفته شده است که در این نشست از تمامی طرف های درگیر در جنگ افغانستان و قدرت های جهانی و منطقه ای دعوت می شود تا به تسریع روند صلح افغانستان و پایان جنگ در این کشور نقطه پایان گذاشته شود.
خبرگزاری بخدی