نجفی: اگر حکومت نتواند در زمان تعیینشده انتخابات را برگزار کند، احزاب و ائتلافهای سیاسی تصمیمگیری خواهد کرد

داوودعلی نجفی، عضو ائتلاف سیاسی ” محور مردم افغانستان” و رییس اسبق دبیرخانه کمیسیون مستقل انتخابات کشور میگوید که اراده حکومت وحدت ملی و عملکرد کمیسیون مستقل انتخابات نشان میدهد که این کمیسیون نمیتواند انتخابات پارلمانی و انتخابات ریاستجمهوری سال آینده را در زمان تعیینشده آن برگزار کند.
آقای نجفی تأکید میکند که اگر حکومت نتواند در وقت و زمان تعیینشده انتخابات پارلمانی و به دنبال آن انتخابات ریاستجمهوری سال آینده را برگزار کند، احزاب و ائتلافهای سیاسی در مشوره با مردم افغانستان تصمیم دیگری روی دست خواهد گرفت.
آقای نجفی در گفتو گوی اختصاصی با خبرگزاری بخدی گفت که برای برگزاری انتخابات پارلمانی و به دنبال آن انتخابات ریاستجمهوری، حکومت وحدت ملی اراده و کمیسیون مستقل انتخابات ظرفیت ندارد و این دو مورد سبب نگرانی شدید احزاب سیاسی و مردم افغانستان شدهاست.
نجفی افزود: ” در حکومت ارادهای برای برگزاری انتخابات وجود ندارد؛ به گونه مثال چهار سال از عمر حکومت وحدت ملی میگذرد و در این زمان با توجه به انتخابات غیرشفاف و جنجالی سال ۲۰۱۴ باید هر چی زودتر اصلاحات انتخاباتی به وجود میآمد که با تأسف اصلاحاتی دیده نمیشود.”
به گفته آقای نجفی، تا کنون حکومت وحدت ملی هیچ گام مؤثری در راستای برگزاری انتخابات بهتر و خوبتر بر نداشتهاست، و با وقتکشیها، میل به برگزاری انتخابات به موقع ندارد.
او تأکید کرد که برگزاری انتخابات پارلمانی در زمان تعیینشدهی آن، بدون شک در زمان برگزاری انتخابات ریاستجمهوری تأثیرگذار است، ولی هرگونه تأخیر در برگزاری انتخابات ریاستجمهوری برای احزاب و ائتلافهای سیاسی قابل قبول نیست.
این در حالی است که اخیرن کمیسیون مستقل انتخابات اعلام کردهاست که بر اساس جدول زمانی این کمیسیون؛ انتخابات پارلمانی و شوراهای ولسوالیها در ماه میزان سال جاری و انتخابات ریاستجمهوری هم در بهار سال آینده برگزار خواهد شد.
در همین حال یوسف رشید، رییس اجرایی بنیاد انتخابات آزاد و عادلانه افغانستان ” فیفا” میگوید: “ما به برگزاری انتخابات پارلمانی در زمان تعیینشده آن باورمند نیستیم، باز هم خوشبینی محتاطانه خود را داریم که فشارهای بینالمللی، توقع مردم افغانستان و خواست ائتلافها و احزاب سیاسی برای برگزاری انتخابات به موقع وجود دارد.”
همچنان آقای نجفی گفت که اعتماد ملی نسبت به پروسه انتخابات از بین رفتهاست و تا همان اعتماد ملی دوباره برنگردد، انتخابات افغانستان نمیتواند رهگشا باشد.
به گفته او؛ اگر این انتخابات مورد قبول مردم افغانستان قرار نگیرد، کشور را به بحران خواهد برد؛ زیرا انتخابات آخرین امیدی است که مردم افغانستان به آن نگاه میکنند.
” کمیسیون انتخابات در ساختار تشکیلاتی دچار مشکل است”
از سویی هم داوودعلی نجفی میگوید که کمیسیون انتخابات در گام نخست در ساختار تشکیلاتی دچار مشکل جدی است و میان بخشهای پالیسی و اجرایی این کمیسیون تفکیک وظیفوی وجود ندارد و آنها دچار تنش های داخلی اند.
کمیسیون مستقل انتخابات از دو بخش تشکیل شده که یک بخش پالیسی است که در آن هفت کمیشنر حضور دارد و بخش دیگر آن ریاست دبیرخانه یا بخش اجرایی کمیسیون میباشد.
در همین حال آقای نجفی میگوید: “در کمیسیون مستقل انتخابات بخش پالیسی فعال و بخش اجرایی آن فلج است. دبیرخانه کمیسیون از سوی سرپرست اداره میشود و معاون عملیاتی که وظیفه آن انجام عملیات کمیسیون میباشد، هنوز تعیین نشدهاست.”
گفتهشده که اعضای کمیسیون انتخابات به جای پالیسیسازی و نظارت از عملکرد دبیرخانه، خود دست به اجرائات زده و در بخش کاری دبیرخانه مداخله میکنند.
در حالی که زمان آغاز ثبت نام رایدهندگان و نامزدان انتخاباتی نزدیکتر میشود، در ۱۱ ولایت کشور رؤسای ولایتی کمیسیون انتخابات تعیین نشده، ریاست دبیرخانه کمیسیون از سوی سرپرست اداره می شود و پست معاون عملیاتی این کمیسیون نیز به اعلان گذاشته شدهاست.
از سویی هم، به باور آقای نجفی در کمیسیون مستقل انتخابات ظرفیت وجود ندارد و کمیشنران جدید با برنامههای این کمیسیون ناآشنا میباشند.
او در ادامه گفت: “من به این باورم که در میان اعضای کمیسیون مستقل انتخابات دانش و فهم انتخاباتی وجود ندارد.”
به گفته آقای نجفی، این یک نورم بینالمللی است که تجارب انتخاباتی در کمیسیون حفظ شود و با تغییر چهرهها سکتگی در کار این کمیسیون به وجود نیاید، اما اکنون تمامی کمیشنران کمیسیون انتخابات به یک باره تغییر کردهاند و فردی با تجربه انتخاباتی در میان آنان حضور ندارد.
او افزود: “چنین وضعیت باعث نگرانی من شدهاست. من به عنوان کسی که در این کمیسیون کار کردهام و تجربه انتخاباتی دارم، با توجه به ظرفیت و اوضاع در کمیسیون انتخابات، باورمند به برگزاری انتخابات در تاریخ تعیینشده نیستم.”
در همین حال رییس اجرایی بنیاد فیفا میگوید که اعضای کمیسیون انتخابات مایل نیستند که رییس دبیرخانه این کمیسیون زودتر استخدام شود و این خود مداخله در کار داخلی دبیرخانه است.
به گفته یوسف رشید؛ کمیشنران کمیسیون انتخابات که وظیفه اصلی پالیسیسازی و تعیین سیاست این کمیسیون را به عهده دارد، به جای پالیسیسازی کارهای اجرایی دبیرخانه را به پیش میبرند.
” مداخله حکومت در امور انتخابات”
رییس اسبق دبیرخانه کمیسیون انتخابات میگوید که یکی از مشکلات جدی کمیسیون انتخابات مداخله حکومت مرکزی و حکومتهای محلی در امور انتخاباتی است و این کمیسیون از همان جایگاه و استقلالیت که باید برخورد باشد، نیست.
در روزهای گذشته گزارشهایی وجود داشت که بر اساس آن در روند استخدام کارمندان ولایتی این کمیسیون مداخلاتی از سوی مسوولان محلی و یا زورمندان صورت گرفتهاست و به باور آقای نجفی در زمان برگزاری انتخابات بدون شک این مداخلات چند برابر میشود.
آقای نجفی گفت راه حل این است که یک تفاهمنامه میان حکومت و کمیسیون انتخابات به امضا برسد که بر اساس آن به کمیسیون انتخابات صلاحیت دادهشود که در زمان انتخابات هر آن مأموری که در امور انتخابات مداخله کند، باید وظیفه آن تعلیق شود.
از سویی هم آقای نجفی گفت که کمیسیون انتخابات از لحاظ بودجه نیز دچار مشکل است و حمایتهای بینالمللی نیز در سطح وعده و مشروط است.
گفتهشده در صورتی که عملکرد کمیسیون نشان دهد که به سوی انتخابات میرود، آنگاه جامعه جهانی کمکهای وعدهشدهاش را پرداخت خواهد کرد، اما تا کنون پولی به حساب کمیسیون انتخابات واریز نشدهاست.
ناامنی چالش جدی فراروی انتخاباتهای آینده
کمیسیون انتخابات اعلام کرده که ۲۵ درصد مراکز رایدهی (سه هزار از هفت هزار مرکز رایدهی) را نتوانستهاست بررسی کنند و ناامنی یکی از چالشهای جدی فراروی کمیسیون مستقل انتخابات است.
با این حال داوودعلی نجفی میگوید که در حقیقت مناطق ناامن کشور است که زمینه اجرای تقلبهای سازمانیافته انتخاباتی و مداخلات را مساعد میسازد.
همچنان یوسف رشید نیز گفتهاست که سه هزار مرکز رایدهی که مورد تهدید شدید امنیتی قرار دارد یک چالش جدی برای برگزاری انتخابات شفاف و سراسری است.
خبرگزاری بخدی تلاش کرد نظر اعضای کمیسیون انتخابات را در این مورد داشته باشد، اما موفق به انجام این کار نشد.
خبرگزاری بخدی