مذاکرات میان افغانان؛ دولت همچنان به برگشت طالبان به میز مذاکره امیدوار است

در حالی که بیش از یک ماه از توقف مذاکرات میان افغانان در دوحه می گذرد، دولت افغانستان همچنان امیدوار است که هیات طالبان که سرگرم سفرهای خارجی است به میز مذاکره برگردند. با این حال طالبان پس از گذشته یک ماه در خارج از دوحه به سر می برند و به قطر برنگشته اند.
به تازگی عبدالله عبدالله، رییس شورای عالی مصالحه گفته است که با درنظرداشت اوضاع کنونی افغانستان و چالشهای موجود ناشی از حضور فعال «دهشتافگنان منطقهای و بینالمللی»، شرایط لازم برای خروج نیروهای خارجی میتواند در میز مذاکره و گفتوگو میان دو طرف و رسیدن به صلح جامع و پایدار، فراهم شود.
این گفته های آقای عبدالله در واکنش به نامه فرستاده شده طالبان به رییس جمهور امریکا است که گفته شده در این نامه طالبان از رییس جمهور جدید امریکا خواسته اند که سربازان اش را در زمان تعیین شده که در توافق نامه این گروه با ایالات متحده ذکرشده از افغانستان خارج کند.
درحال حاضر نه ایالات متحده و نه حکومت افغانستان قادر نیستند به تنهایی طالبان را مهار کنند، زیرا هیچکدام از ابزار فشار کافی بر این گروه برخوردار نیستند. در عینحال، به نفع کل منطقه است که افغانستان دوباره به لانهی امن گروههای تروریستی مانند القاعده تبدیل نشود. یک راهحل پایدار ممکن است راهحل منطقهای باشد که مانع سقوط افغانستان به کام هرج و مرج شود.
واقعیت این است که حکومت افغانستان با وجود همه کاستیهایش، توسط مردم افغانستان انتخاب شده است. این کشور در زمینههایی همچون حقوق زنان و حقوق اقلیتها دستاوردهایی داشته است که نباید قربانی شوند و همانطور که عبدالله تأکید کرده است، «باید در روند صلح منعکس شوند.»
در همینحال، اگر طالبان واقعا مایل به ورود به ساختار حاکمیت در افغانستان باشند، باید بپذیرند که اوضاع از اواسط دهه ۹۰ تاکنون بسیار تغییر کرده است. رهبران طالبان باید بدانند که برای حکومت در افغانستان نیاز دارند قلب و ذهن مردم افغانستان را به دست آورند و بدانند که تاکتیکهای خشونتآمیز فقط به عدم محبوبیت این گروه میافزاید.
طالبان طی چند ماه گذشته مسئولیت افزایش حملات خشونتآمیز در افغانستان را انکار کردهاند. با اینحال مردم افغانستان طالبان را باور نمیکنند. طالبان یک گروه یکپارچه با رهبری متمرکز نیست. چندین جناح مختلف در این گروه وجود دارد که هرکدام احتمالا درک متفاوتی از تقسیم قدرت دارند. همچنین ممکن است در داخل طالبان و نیز شورشیان خارجی ـ مانند ولایت خراسان دولت اسلامی ـ تخریبکنندگانی وجود داشته باشند که مخالف گفتوگوی صلح اند. طالبان به عنوان طرف مذاکره باید به صورت قابل مشاهده و قابل تأیید، از این تخریبکنندگان فاصله بگیرند.
به تارگی جو بایدن، رییس جمهور امریکا اعلام کرده است که از تلاش های دپلماتیک برای صلح افغانستان «قویا» حمایت می کند.
جو بایدن در حضور مجازی خود در کنفرانس امنیتی مونیخ همچنین به افغانستان و روند مذاکرات صلح با طالبان اشاره کرد و گفت: “دولت من قویا از روند جاری اقدامات دیپلماتیک در افغانستان حمایت میکند تا به این جنگ که در آستانه ورود به ۲۰ سالگی است پایان دهد.”
حمایت آقای بایدن از مذاکرات صلح با طالبان، یکی از معدود زمینههایی است که او در همسو با تلاشهای دولت دونالد ترامپ و رویکرد وزارت خارجه تحت امر مایک پومپئو پیش گرفته است.
“ما همچنان به این شعار وفادار خواهیم ماند که هرگز نگذاریم افغانستان روزی دوباره به پایگاهی برای فعالیتهای تروریستی علیه آمریکا، متحدانش و منافع ما بدل شود.”
همزمان با سخنان جو بایدن درباره افغانستان، لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا هم در نشست وزیران دفاع ناتو به متحدین این کشور اطمینان داده که آمریکا “خروج عجولانه و بینظمی” از افغانستان نخواهد داشت.
این گفته های مقام های امریکایی در حالی بیان می شود که در توافق نامه دولت ترامپ با گروه طالبان آمده است که ایالات متحده باید تا پایان ماه می سال روان میلادی تمامی سربازانش را از افغانستان خارج کند. در مقابل طالبان متعهد شده اند که خشونت ها را کنار گذاشته و مذاکرات میان افغانان را به پیش ببرند.
تا جاییکه دیده شده است طالبان به تعهداتشان در قبال توافق نامه با امریکا پابند نبوده اند، با این که طالبان نقش داشتن در انفجار ماین و ترورهای هدفمند اخیر را رد می کند، اما دولت افغانستان طالبان را عامل این رویداد ها می داند.
در تازه ترین مورد خشونت ها در افغانستان، شهر کابل امروز (شنبه، ۲ حوت) شاهد وقوع ۳ انفجار ماین های چسپکی بود.
پولیس کابل اعلام کرده است که این رویداد در حوزه های ششم، چهارم و سوم امنیتی پایتخت رخ داده است که در این انفجار ها ۴ تن کشته و ۲ زخمی شده اند.
خبرگزاری بخدی