بن بست در مذاکرات؛ تنور جنگ در بهار داغ می شود

پس از گذشته چندین هفته از توقف مذاکرات صلح در قطر، هیات مذاکره کننده دولت در حالی در قطر به سر می برد که هیات طالبان سرگرم سفر به کشورهای منطقه است.
هیات های طالبان به رهبری ملابردار و عباس استانکزی تا به حال به کشورهای ایران، روسیه و ازبیکستان سفر کرده اند. کارشناسان سیاسی می گویند که هدف از این کار طالبان این است که به امریکا نشان دهند از حمایت کشورهای منطقه برخوردار استند و در صورتی که امریکا به آنها پشت کند، این گروه می تواند حمایت سایر قدرت های منطقه را جلب کند.
دولت جو بایدن چندی پیش اعلام کرد که توافق نامه دولت قبلی با گروه طالبان را بررسی می کند و این گفته های دولت جدید امریکا باعث شد که گروه طالبان میز مذاکره را رها کرده و منتظر بمانند که آیا دولت جدید به توافق نامه صلح با این گروه پابند می ماند یا خیر.
همچنان گروه طالبان با نشر چندین اعلامیه از دولت جو بایدن خواسته اند که به توافق نامه صلح با این گروه متعهد بمانند.
بر اساس توافق امریکا با گروه طالبان این گروه باید ارتباط اش را با گروه های تروریستی قطع کند، خشونت ها را کاهش داده و مذاکرات میان افغانان را با دولت افغانستان به پیش ببرد، در مقابل امریکا متعهد شده است که تمامی سربازان خود را تا ماه می سال روان میلادی از افغانستان خارج کند.
قابل یاد آوری است که چندین تن از جنرالان امریکایی با خروج کامل نیروهای این کشور از افغانستان مخالفت کرده و اعلام کرده اند که اگر سربازان خارجی از این کشور خارج شوند، افغانستان بار دیگر درگیر جنگ داخلی می شود.
گفتنی است وزیران دفاع کشورهای عضو ناتو در نشست دو روزه تصمیم بگیرند که به ماموریت شان در افغانستان ادامه بدهند یا سربازان شان را از این کشور خارج کنند.
ینس استولتنبرگ، دبیر کل سازمان پیمان اتلانتیک شمالی یا ناتو روزی پیشتر از برگزاری این نشست گفته است که ناتو افغانستان را پیش از زمان مناسب ترک نخواهد کرد.
او تأکید کرده است که ناتو از روند صلح افغانستان حمایت میکند و حضور خود را نیز براساس تعهد به صلح تنظیم کرده است.
استولتنبرگ افزوده است که روند صلح افغانستان شکننده است و سطح خشونتها به صورت غیرقابل قبول بلند رفته است.
دبیر کل ناتو در ادامه افزوده است که هیچ متحد و عضو این سازمان نمیخواهد که بیش از زمان لازم در افغانستان باقی بماند؛ اما پیش از زمان مناسب نیز افغانستان را ترک نمیکند.
او افزوده است که وزیران دفاع این موضوع را بررسی خواهند کرد و تحولات را از نزدیک رصد میکنند.
همچنان مقام های امنیتی افغانستان می گویند طالبان در پی تأخیر مذاکرات صلح تا زمان خروج کامل نیروهای خارجی از افغانستان اند.
احمدضیا سراج، رییس عمومی امنیت ملی میگوید که گروه طالبان منتظر خروج نیروهای خارجی از افغانستان است و تلاش میکند که مذاکرات صلح را تا زمان خروج کامل این نیروها در ماه «می» سال ۲۰۲۱ میلادی، به تأخیر بیاندازد.
قابل یاد آوری است که رهبری نیروهای امنتیتی و دفاعی کشور بارها اعلام کرده اند که برای مقابله با گروه طالبان در بهار پیش رو آماده اند.
حمدالله محب، مشاور امنیت ملی کشور گفته است که نیروهای امنیتی و دفاعی کشور به گونه کامل آماده اند تا «شورشیان طالب» را سرکوب کنند.
همچنین محب علاوه کرده که ما به طالبان دست دوستی پیش کردیم ولی نه تنها این که طالبان جنگ کنونی را متوقف نه ساختند بلکه خشونت و ترورها را نیز افزایش دادند.
مشاور امنیت ملی میگوید که طالبان به صلح باور ندارند و تنها قدرت مطلق در افغانستان را میخواهند.
او افزوده : «تمام دنیا امیدوار بودند که در گروه طالبان یک تغییرات ببینند. طالبان اما فقط جنگ را میبینند و تمام آمادهگیشان برای جنگ است. آنها در کشتن مردم و جنگ علاقهمندی خاص دارند. ما آمادهگی خود را داریم. اولویت ما آوردن صلح و ثبات در افغانستان است».
گفته می شود که اگر مذاکرات صلح به گونه جدی و فوری از سوی دو طرف از سرگرفته نشود، در بهار سال آینده شاهد شدت گرفتن درگیری ها خواهیم بود.
خبرگزاری بخدی