افزایش فقر در کشور؛ اگر روند صلح موفق باشد، افغانستان شاهد توسعه اقتصادی خواهد بود

برنامه توسعه سازمان ملل متحد ( یو ان دی پی) در گزارش تازه ای اعلام کرده است که ممکن است میزان فقر در افغانستان به ۷۰ درصد افزایش یابد و افراد نیازمند به کمک تا پایان سال ۲۰۲۱ میلادی به ۱۸ میلیون نفر برسد.
این نهاد با نشر گزارش تازه از وضعیت افغانستان افزوده که اگر روند صلح با موفقیت همراه باشد، در چهار سال آینده تولید ناخالص داخلی این کشور به ۷ درصد افزایش خواهد یافت.
به گفته سازمان ملل، در این صورت درآمد دولت افزایش خواهد یافت، روندی که دولت را در تامین بودجه برنامههای توسعهای و اقتصادیاش توانمند میسازد.
این نهاد افزوده که نیاز است حکومتداری بهبود یابد و با فساد مبارزه شود، در غیر این صورت اوضاع به سمت بهترشدن نخواهد رفت.
در این گزارش بازاریابی برای سرعت دادن رشد اقتصادی و بهبود وضعیت زندگی مردم مهم خوانده شده و آمده که در صورت عدم دستیابی به صلح و حکومتداری خوب، با توجه به رشد سریع جمعیت و رشد اقتصادی پایین منجر به کاهش درآمد سرانه مردم و افزایش فقر شده است.
در این گزارش پیش بینی شده که ممکن است اقتصاد افغانستان در مدت دو تا سه سال آینده به سطح پیش از شیوع کرونا باز گردد. درآمد سرانه این کشور نیز پیش بینی شده که در سال ۲۰۲۴ میلادی نسبت به سال ۲۰۱۹ میلادی ۱۰ درصد کمتر باشد.
قبل از این وزارت مالیه افغانستان اعلام کرده بود که در سال ۲۰۲۰ میلادی میزان رشد اقتصادی این کشور منفی ۵ درصد بوده است.
این گزارش همچنین پیش بینی کرده که با بهبود فضای کسب و کار و زمینه سرمایهگذاری، سهولت دسترسی به قرضه، کاهش هزینههای تجاری، بهبود زراعت و تقویت حاکمیت، هرکدام آنها میتوانند بین ۱.۵ تا ۲.۵ درصد به میزان رشد اقتصادی افغانستان اضافه کنند.
در گزارش این نهاد آمده اگر همه این اقدامهای مالی و اداری به صورت همزمان صورت گیرد، تولید ناخالص داخلی می تواند تا سال ۲۰۳۰ به بیش از ۴۰ افزایش یابد.
در این گزارش راه پیش رو در افغانستان ناهموار توصیف شده و آمده که تجربه بینالمللی در مورد کشورهای شکننده حاکی از آن است که توافق صلح ممکن است ولی پایان درگیری نه، در این نوع کشورها احتمال آغاز مجدد منازعات در ظرف پنج تا ده سال برای رسیدن به سطح درآمده ۵۰۰۰ دلار وجود دارد.
این نهاد سازمان ملل افزوده که برای رسیدن به این سطح از در آمد اقتصاد افغانستان باید در دو دهه آینده سالانه رشد ثابت ۸ درصد داشته باشد.
قبل از این رامش راجا سنگم، معاون دبیرکل سازمان ملل و معاون هماهنگ کننده امور بشر دوستانه سازمان ملل گفته که بود در سال ۲۰۲۱ میزان افراد نیازمند به کمک بشر دوستانه در افغانتسان به ۱۶ میلیون نفر برسد.
مسئولان برنامه انکشافی ملل متحد در افغانستان با نشر یافتههای گزارش امروز (سهشنبه، ۱۷ حمل) تأکید کردند که دولت افغانستان نیاز به کار دشوار دارد تا به اهداف نسبی انکشاف پایدار برسد. ادامهی جنگ، فساد و در یک سال اخیر شیوع ویروس کرونا اقتصاد این کشور را بهشدت ضربه زده و درآمد سرانه و تولید ناخالص داخلی را پایین آورده است. اگرچه ممکن است در دو–سه سال آینده وضعیت اقتصادی به وضعیت پیش از کرونا بهبود یابد اما پیشبینی شده است که بازهم درآمد سرانه در سال ۲۰۲۴ نسبت به سال ۲۰۱۹، ده درصد کمتر باشد. برای رسیدن درآمد سرانه متوسط سالها زمان نیاز است. در ده سال آینده افغانستان در هرسال باید بهگونهی ثابت ۸ درصد رشد اقتصادی داشته باشد تا به سطح درآمد سرانهی متوسط برسد.
قرار است دولت افغانستان با تعهداتی که به جامعهی جهانی داده است تا سال ۲۰۲۴ به خودکفایی برسد. کمکهای جامعهی جهانی در این دوره مشروط به انجام تعهدات شده است. مسئولان برنامه انکشافی ملل متحد میگویند که کشورها در این دوره از کمکها با وجود تأثیرپذیری از کرونا افغانستان را تنها نگذاشته و به اندازهی دورههای گذشته کمک مالی کردهاند. دولت افغانستان در این فرصت باید به شیوهی واقعی، مستقیم و ملموس باید با فساد مبارزه کند و به تعهداتش در برابر کشورهای کمککننده عمل کند تا به اهداف خودکفایی و انکشاف پایدار برسد؛ تعهدات و اهدافی انکشافی که در چارچوب دوم صلح و توسعه این کشور بازتاب یافته و در نشست ماه نوامبر ۲۰۲۰، آخرین نشست دههی تحول به پایش امضا شده است.
خبرگزاری بخدی