افزایش بی پیشینه قیمت مواد اولیه و سوخت در بازارهای کابل

شهروندان کابل که از اوضاع بد امنیتی و بیکاری در یک سال گذشته شکایت داشتند در روزهای اخیر با چالش جدیدی روبرو شده اند، بهای مواد اولیه و مواد سوختی افزایش چشم گیری داشته است و شهروندان کابل را در تنگنا قرار داده است.
گفتنی است که در روزهای اخیر قیمت مواد سوختی به گونه بی پیشینه ی افزایش یافته است و یک لیتر تیل که قبلن ۳۶ افغانی بوده در روز های گذشته به ۵۰ افغانی رسیده است و یک لیتر گاز که قبلن ۵۵ افغانی فروخته می شود در روزهای گذشته در بعضی از نقاط شهر کابل تا به ۱۲۰ افغانی نیز به فروش رسیده است.
این وضعیت خانوادههای نادار را در مضیقه قرار دادهاست و آنان از حکومت میخواهند که به گرانفروشیها در بازارها رسیدهگی کند.
بهای یک جوال آرد در بازارهای پایتخت به حدود دو هزار افغانی (۴۰۰افغانی افزایش) و بهای یک کیلو گاز به بیش از نود افغانی (چهل افغانی افزایش) رسیدهاست.
سید مسعود، استاد اقتصاد در دانشگاه می گوید که «مشکل در این است که ما یک سیاست لازم را نداریم تا بتواند مشکل را حل بسازد و دیگر اینکه نبود ذخایر استراتیژیک میتواند جلو همچو قعطی مواد خوراکه را بگیرد که ما نداریم.»
اتاق تجارت و سرمایهگذاری میگوید که تاکنون اعتصاب کاری شرکتهای حمل و نقل پایان نیافتهاست؛ اما بهزودی برای حل این مشکل اقدام خواهد شد.
خیرالدین مایل، معاون اتاق تجارت و سرمایهگذاری بیان داشت: «کالاهای گونهگون بهگونۀ بسیار زیاد در بندرها انبار شدهاند باید این کالاها به بازارها برسند.»
فواد احمدی، سخنگوی وزارت صنعت و تجارت نیز اظهار داشت: «کار بندر اسلامقلعه از سرگرفته شدهاست و وزارت صنعت و تجارت با گرانفروشان نفت وگاز اقدام قانونی خواهد کرد.»
او همچنان گفت که آتشسوزی هرات نمیتواند تاثیر آنچنانی بالای نرخها داشته باشد، اما به گفته آقای احمدی، اعتراض صرافان و شرکتهای ترانسپورتی در افزایش بهای مواد نقش داشته است. او افزود که در حال حاضر بحث اعتراض شرکتهای ترانسپورتی حل شده است و آنان روند انتقال مواد از بنادر به شهرها را آغاز کردهاند.
به گفته فواد احمدی، بحث اخاذی در شاهراهها حل شده و وزارت امور داخله شماری از این سربازان را به احتیاط سوق داده است. او همچنان افزود که بحث مالیه ترانسپورتی نیز حل شده است.
با این حال سخنگوی وزارت صنعت و تجارت گفت که هرچند شماری هنوز دست به اعتصاب زدهاند، اما اعتصاب شرکتهای ترانسپورتی در کل متوقف و روند انتقال مواد به داخل شهرها آغاز شده است. فواد احمدی همچنان تصریح کرد که روند واردات از گمرک اسلامقلعه نیز از ساعت یک پس از چاشت روز پنجشنبه از سر گرفته شده است.
شرکتهای ترانسپورتی از سه هفته بدینسو به دلیل مقرره جدید ترانسپورتی، پرداخت مالیههای گوناگون، اخاذی پولیس و فساد در ترازوها اعتراض کردهاند. همزمان با این صرافان نیز به دلیل شرکتی شدن جواز انفرادی، از سه هفته بدینسو روند ارایه خدمات را متوقف کردهاند.
این در حالی است که در نتیجه آتشسوزی در بندر اسلامقلعه هرات، دستکم ۵۰۰ تانکر نفت و گاز آتش گرفت. کارشناسان اقتصادی احتمال داده بودند که با آتش گرفتن این گمرک، نرخ مواد خوراکی و سوخت در سراسر کشور با توجه به پیشینه موضوع و سودجوییهای فردی افزایش یابد. پیشتر حکومت و برخی از نهادهای بینالمللی از وضعیت بد اقتصادی مردم پس از بحران کرونا ابراز نگرانی کرده و برای مبارزه با فقر، برنامههای نظیر «دسترخوان ملی» را به راه انداخته بودند.
از ولایات کشور نیز خبر می رسد که اعتصاب شرکت های ترانسپورتی باعث بلند رفتن قیمت ها در ولایات کشور نیز شده است.
قابل یاد آوری است که کارشناسان کشور به این باورند که دولت افغانستان روی بازار کنترول ندارند و اگر بازار به گونه درست مدیریت شود از افزایش در قیمت ها جلوگیری می شود.
خبرگزاری بخدی